top of page
  • CPP

Održana edukacija"Depresija i mehanizmi u radu s depresivnim adolescentima"


Centar za psihološku podršku „Sensus“ u saradnji s Mrežom pedagoga HNK-a je 25.4.2017. organizovao stručno usavršavanje na temu ,,Depresija i rad sa depresivnim adolescentima''. Edukaciji su prisustvovali pedagozi, psiholozi i socijalni radnici koji u svakodnevnom radu imaju priliku da rade s adolescentima.

Učesnici su upoznati i sa metodama i tehnikama rada s depresivnim adolescentima u školi i na koje načine mogu pristupiti i razgovarati s tim učenicima. Za pedagoge i psihologe škola je bilo izuzetno zanimljivo da čuju nešto više o dijagnostici depresije kod tinejdžera kao i o načinima na koje pedagoško-psihološke službe mogu pomoći depresivnim adolescentima.

Najčešći simptomi koji mogu ukazati na depresiju su: tuga koja traje dugo bez nekog konkretnog razloga, bezvoljnost, pojačan umor, gubitak životne radosti, ravnodušnost, poremećaj spavanja, smanjen ili pojačan apetit, gubitk koncentracije,tremor, nemir, iscrpljenost, ponekad i pojačanom napetošću, razdražljivošću i nemirom.

Depresija je bolest budućnosti iz više razloga, a prvenstveno zbog zapanjujućih predviđanja o porastu broja oboljelih. Prema procjenama SZO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) depresija će do 2020. godine postati drugi vodeći javnozdravstveni problem na svijetu (gledajući žensku populaciju čak i prvi javnozdravstveni problem). Uzimajući u obzir navedeni podatak, evidentno je da se trebaju poduzeti određene mjere i intervencije, u ovom slučaju stavljajući mlade ljude u fokus.

77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page