top of page
  • Writer's pictureCentar za Psihološku podršku Mostar

Najava iskustvene radionice "Zašto stalno donosim loše životne odluke?"


Zašto mala djeca vole kad im se priča ista priča mnogo puta? Kada im ponudimo varijacije priče, ona ipak žele da im se čita tačno, od riječi do riječi, kako im se uvijek čitalo‼️ ➡️Ako ste roditelj, onda znate da djeca vole rutinu. Ona im daje osjećaj kontrole nad okolinom i sigurnost jer mogu predvidjeti što ih čeka. ➡️Ako ste neko kome se stalno dešavaju iste neugodne situacije, onda znate da i odrasli vole rutine, čak i ako su loše po nas.💔 ❓Zašto se stalno zapetljavamo u iste scenarije? Odgovor glasi ➡️➡️➡️ naš um je programiran da traži obrasce i pripisuje im smisao. Naša želja da damo smisao i oslobodimo se neugode koju smo doživjeli u prošlosti, navodi nas da stvaramo situacije u našim životima koje će nas prisiliti da se suočimo s neprijatnim emocijama i napokon ih iscijelimo. Dakle, ponavljamo stare obrasce i ponovno doživljavamo ista razočarenja, kako bismo napokon naučili njihove lekcije i dali im neki smisao. Jednom kada iscijelimo emocije koje se vežu uz traumatske događaje, možemo početi napuštati obrasce, jer smo naučili potrebnu lekciju.

Svaki put kada pokušamo napustiti obrazac i u tome ne uspijemo, počinjemo se osjećati bespomoćno. Možda čak i ne prepoznajemo da smo zatočeni u krugu ponavljanja, zbog toga što smo u njega ušli vrlo duboko. Naposljetku, dolazi do obeshrabrenosti i frustracije, te se čini da obrasci ponavljanja upravljaju našim životima.

🔜Na iskustvenoj radionici “Zašto stalno donosim loše životne odluke?”, koju uskoro organizujemo, učesnici će se baviti prepoznavanjem i prihvaćanjem emocija bez osude ili krivice. Iscjeljenje započinje uviđanjem da imamo izbor promijeniti našu reakciju kako bismo mogli početi napuštati obrazac i krenuti dalje.

👉Kroz radionicu ćemo se baviti šta je u pozadini vaših loših životnih odluka. Npr., ako vas je u djetinjstvu stalno grdila ljutita i bijesna odrasla osoba, jednom kada odrastete možete u potpunosti izbjegavati sukobe ili postati upravo takva bijesna i ljutita osoba. Obrazac koji se stvorio u djetinjstvu postaje nesvjesno uklopljen u dio ponašanja, na ovaj ili onaj način, uzrokujući da doživite ljutnju – ili kao sama ljutila osoba, ili kao osoba koju ljute drugi – opet iznova.

👉Kroz iskustvenu radionicu, dajemo vam priliku da u okruženju u kojem možete da budete ono što jeste ili što biste željeli da budete, bez osude i procjenjivanja, započnete sa istraživanjem Vaše životne priče.

Možda vas iznenadi uočavanje ponavljanja unutar tih priča.

Sigurnim vodstvom u okviru terapijskog rada, možete doći do priznavanja i potpunog prihvaćanja vaših bolnih životnih obrazaca, te ćete početi prepoznavati lekcije koje trebate naučiti – a ih napokon i naučiti

27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page