top of page
  • Writer's pictureCentar za Psihološku podršku Mostar

Svako dijete zaslužuje jednaku priliku za obrazovanje

Vodeći se ovom idejom naš Centar već četvrtu godinu za redom aktivno radi na unapređenju uslova za obrazovanje romskih učenika u Gradu Mostaru. Kroz projekat „Obrazovanje za sve“ pružamo jednake društvene, obrazovne i kulturne prilike za svu romsku djecu kroz uključivanje u zakonom obavezno osnovno obrazovanje, održavanje i poboljšanje pohađanja nastave i povećavanje uključenosti roditelja Roma u odgojno obrazovni proces njihove djece.

Uz ogromnu podršku škola i Grada Mostara, kao nosioca projekta, svakom djetetu pristupamo individualno i trudimo se da program prilagodima njegovim emocionalnim i obrazovnim potreba. Ponosni smo jer i druge organizacije i firme prepoznaju važnost naše misije pa je tim povodom IC štamparija Mostar osigurala ruksake za sve prvačiće - korisnike projekta. Ova gesta je pravi pokazatelj da i drugi u našoj zajednici prepoznaju i doprinose stvaranju jednakih uslova za izgradnju bolje budućnosti romskoj djeci u našem gradu, ali i u široj zajednici.

U svrhu ostvarivanja našega cilja implementiramo sljedeće aktivnosti:

  • Organizovanje dva Produžena boravka za učenike razredne nastave, u dvije projektne osnovne škole, u JU Osnovnoj školi Mustafa Ejubović Šejh Jujo i JU Osnovnoj školi Bijelo Polje, gdje djeca u poticajnom okruženju imaju podršku u učenju i razvoju;

  • Osiguravanje dopunske nastave za poboljšanje školskog uspjeha kao i radionice za razvoj socio-emocionalnih kompetencija;

  • Osiguravanje školskih udžbenika i pribora kao i prevoza za korisnike Produženog boravka tokom trajanja projekta;

  • Sva djeca uključena u projekat imaju obezbijeđen doručak i/ili ručak;

  • Organizuju se informativni i edukativni sastanci, treninzi i radionice za romske roditelje, što utiče na veću uključenost djece u redovno obrazovanje i bolju saradnju između roditelja i škola.

Projekat je financiran od strane Roma Education Fund-a.

Recent Posts

See All
bottom of page