top of page
  • Writer's pictureCentar za Psihološku podršku Mostar

Realno o nerealnoj sreći


"Dobro jutro, ljepotice! Nema ništa na ovom svijetu što ne možeš postići snagom uma...Ustani, nabaci osmijeh, izdominiraj, ponovi!"

Koliko vas ima ovakve “motivirajuće” poruke okačene na posterima, zaslonima mobitela, šoljama od jutarnje kafe, ogledalima….?

Ono što nam poručuju je - Budi sretna, stalno! Pod svaku cijenu!

Da se razumijemo, biti sretan je divno, ispunjavajuće iskustvo. Međutim, problematična je isforsirana sreća, kao jedini kriterij uspjeha u životu.

Ok, da budemo iskreni, cijela priča o pozitivnosti je dosta primaljiva. Lahko je klimati glavom potvrdno na sve one mudre citate. Slušaš, upijaš, ispravljaš se. Ubrzo počneš primjenjivati naučeno i tvoj nivo sreće počne rasti u razmjeru sa tvojim uspjesima. Divota. Osmijeh ti ne silazi s lica, ushićena si. Sretna. Do onog trenutka kad u tvoj život ponovno dođe tuga, frustracija, ljutnja – nebitno iz kojeg razloga. Počneš se analizirati, tragati za problemom, a sva ona pozitiva kojom si se zaogrnula počne te gušiti.

To što ti ne uspijevaš, pa problem je očito u tebi – nisi se dovoljno trudila, nešto radiš krivo, nisi dovoljno dobra.

U stvarnosti, kroz potjeru za nerealnim idealnom beskonačne sreće iz bočice, šaljemo sebi poruku da nije OK doživljavati emocije poput tuge, ljutnje, krivice. Zbog toga ih potiskujemo, zaboravljajući koliko su bitne za naše istinske vrijednosti. Ako se ne ljutimo ni zbog čega, zanemarujemo svoje granice. Ako nismo tužni, onda i nismo emocionalno vezani ni za šta nama vrijedno.

Nekada je potrebno priznati i prihvatiti i ona stanja koja ne izgledaju baš tako sjajno na šolji prve jutarnje kafe.

U razmatranju o sreći bitno je podsjetiti se da je svrha emocija da nas povezuju sa svijetom i životom. Odnosno, emocije su samo sredstvo, a ne i cilj te povezanosti Nerazlikovanje sredstva i cilja je naročito pristuno kada je rijeć o osjećanju sreće, Dok ljudi treba da teže da vode svoje živote na način da bi mogli osjetiti sreću, koja ih upozorava da su na pravom putu, mnogi pogrešno sebi postavljaju za cilj samu sreću, a ne ispravan život iz kojeg ona proizilazi.

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page