top of page
  • Writer's pictureCentar za Psihološku podršku Mostar

Online sesije ,,Progresivna mišićna relaksacija''

Šta je ,,Progresivna mišićna relaksacija'' – PMR i kako funkcioniše?Američki liječnik Edmund Jacobson (1885.-1976.) osmislio je metodu PMR 1928.godine. Od tada je u širokoj primjeni već 80 godina i uključena je u zdravstvene sisteme mnogih zemalja. Edmund Jacobson ustanovio je da kod stresa ili straha dolazi do refleksne napetosti mišića te da vrijedi i obrnuto: opuštanje mišića dovodi do osjećaja mira, a postiže se i bolja prokrvljenost organizma i drugi blagotvorni zdravstveni učinak.

Metoda progresivne mišićne relaksacije (PMR) po Jacobsonu jedna je od vrlo djelotvornih tehnika opuštanja. Za razliku od drugih tehnika opuštanja u kojima se opuštamo na pasivan način, ovom tehnikom možemo se opustiti aktivno i samostalno.

Duboka relaksacija može biti od velike pomoći kod različitih psihosomatskih tegoba, preveniranju i smanjivanju posljedica stresa, ublažavanju anksioznosti i napetosti, a kada se uspješno savlada, pojedinac se u vrlo kratkom vremenu osjeća bolje.

Predstavlja vježbe stezanja i opuštanja mišića po određenim grupama sa ciljem da naučimo da opustimo postepeno čitavo tijelo. Osjećaj opuštanja postižemo tako što nakratko napnemo i duže vrijeme opuštamo različite mišićne skupine. Na taj način možemo da uočimo razliku između stanja napetosti mišića i opuštenosti. Zahvaljujući tehnici progresivno mišićne relaksacije lakše možemo prepoznati signale stresa, te pravovremeno primijeniti metodu relaksacije tijela i dovesti ga u opušteno stanje.

Informacije o treningu

  • Trening uključuje: 5 intezivnih sesija, koje se održavaju 2x sedmično

  • Cijena cjelokupnog treninga: 70 KM

  • Sesije će se održavati online, putem ZOOM platforme

  • Prijave putem e-mail: cpp.mostar@gmail.com do 25.05.2020.

  • Voditeljica: Medina Kljako, diplomirana psihologinja, edukantkinja naprednog nivoa Geštalt edukacije, certificirana voditeljica PMR.

191 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page