top of page
  • Writer's pictureCentar za Psihološku podršku Mostar

Preporuke za djecu, roditelje i nastavnike u cilju očuvanja mentalnog zdravlja djece

Škole su oduvijek bila središta društvene aktivnosti i ljudske interakcije. Kako su, zbog trenutne situacije pandemije, škole zatvorene, mnoga djeca i mladi ne dobivaju socijalni kontakt koji je ključan za učenje i razvoj. U tom kontekstu, nastavnici, koji provode online nastavu, su ključni za osiguranje očuvanja mentalnog zdravlja djece u obrazovnom sistemu.

Glavni zadatak nastavnika će se ogledati u razvijanju mentalnog imuniteta: kao što je naše tijelo opremljeno imunološkim sistemom, naš mozak je sposoban za psihološku prilagodnu nepovoljnim situacijama, zahvaljujući svojoj otpornosti.

Važno je sagladati širu perspektivu onoga što se događa: nismo bespomoćni čak i ako stvari ne možemo promijeniti. Možemo promijeniti svoje reakcije i perspektive, način na koji vidimo ono što doživljavamo.

Važno je znati i da tokom ovakve krizne situacije, svako reaguje na sebi sopstven način, koristeći se karakteristikama i sposobnostima koje je naučio u životu. Mnogi će razviti značajnu anksioznost ili strah; drugi će postati depresivni, nekima će biti teško da se nose s emocijama bijesa ili krivice, itd. Ovi učinci neće prestati završetkom krizne situacije, te mogu imati dugoročne posljedice za mentalno zdravlje svih nas.

Centar za psihološku saradnju „Sensus“, na inicijativu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dostavio je Preporuke za djecu, roditelje i nastavnike u cilju očuvanja mentalnog zdravlja djece i prevazilaženja situacije uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Preporuke možete pronaći na linku: https://monkshnk.gov.ba/Obavijest/Pregled/13037?fbclid=IwAR2Kv8nnZkdfdESC0hcgWmhq6J2pz9656rRY5v6x3QTE239I9FedpuFaC0Y

113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page