top of page
  • Writer's pictureCentar za psihološku podršku Sensus

Anksioznost i depresija kod djece izložene zlostavljanju i zanemarivanju

Općenito, zanemarivanje,izrabljivanje i neadekvatna zdravstvena briga predstavljaju oblik zlostavljanja. Intenzivno emocionalno zlostavljanje je također zlostavljanje djece, iako ga je ponekad teško jasno definirati. Emocionalno zlostavljanje u najširem smislu obuhvaća razna ponašanja odraslih prema djetetu, koja su nepovoljna po djetetov emocionalni i psihički razvoj. Ovo uključuje i emocionalno povređivanje djeteta, odsutnost pozitivnog pristupa te neprepoznavanje i nezadovoljavanje djetetovih potreba.

Kao rezultat svega navedenoga, pojedinci mogu završiti s problemima mentalnog zdravlja poput depresije, anksioznosti ili kronične tjeskobe.

Anksioznost se ispoljava kroz:

fobije (strah od visine, zatvorenog prostora..), napade panike, kroz generalizovanu anksioznost (takozvana pretjerana briga), zravstvenu anksioznost (strah od bolesti i smrti), opsesivno – kompulzivni poremećaj (kada osoba ponavlja određeni ritual jer vjeruje da će je zaštiti, odnosno umanjuje njen strah), psihomatske tegobe (problemi sa varenjem, glavobolje, povišen holesterol, krvni pritisak..).

Depresivni poremećaji su obilježeni tugom ili razdražljivosti koja je dovoljno izražena ili trajna da ometa funkcioniranje i uzrokuje značajan distres. Osnovni znakovi depresije dječje dobi su slični onima u odraslih, no povezani su s tipičnim brigama u djetinjstvu, poput škole i igre. Djeca mogu biti nesposobna objasniti svoje unutarnje osjećanje ili raspoloženja. O depresiji treba razmišljati kad dijete koje je prethodno bilo zdravo počne u školi imati slabije rezultate nego inače, povlači se iz društva ili pokaže delinkventno ponašanje.

Liječenje anksioznosti i depresije je individualno, uključuje psihoedukaciju djeteta/adolescenta i roditelja na razumljiv način o simptomima depresije, tretmanu i prognozi. Liječenje započinje uključivanjem djeteta u psihoterapiju (psihodinamski orijentirana psihoterapija, kognitivno-bihevioralna psihoterapija, obiteljska terapija). Kod djece i adolescenata sa simptomima blage i srednje teške depresije tretman se provodi kroz psihoterapiju.

 

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page