top of page
  • Writer's pictureCentar za Psihološku podršku Mostar

Trening „Prevencija svih oblika nasilja i zanemarivanje djece kroz primjenu alternativnih metoda u r

U okviru rada na prevenciji vršnjačkog nasilja Centar za psihološku podršku Sensus nastavlja s provedbom aktivnosti usmjerenih na jačanje kapaciteta pedagoških radnika za rad na prevenciji nasilja. Trening „Prevencija svih oblika nasilja i zanemarivanje djece kroz primjenu alternativnih metoda u radu s učenicima i roditeljima “, organizovan je u saradnji s Pedagoškim zavodom Mostar, a u okviru „Programa prevencije svih oblika nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i izrabljivanja djece“, podržanog od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Prvi trening, održan 10.4.2018. bio je namijenjen članovima Koordinacionih timova za provedbu školskih aktivnosti i praćenje primjene Protokola o postupanju u slučajevima nasilja, kao i ostalim pedagoškim radnicima koji se svakodnevno susreću s izazovima u radu s učenicima i roditeljima. Cilj treninga je upoznati se sa primjenom i tehnikama alternativnih pristupa u radu sa učenicima s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja. Treningu je prisustvovalo 16 pedagoških radnika iz 4 osnovne škole: Osnovna škola Blagaj, Osnovna škola Bijelo Polje, Osnovna škola Gnojnice i Osnovna škola Ilići.

Teme obrađene na radionici:

- Uloga „Protokola za postupanje u slučajevima nasilja“ u prevenciji nasilja

-Alternativni pristupi prevenciji nasilja - Važnost poznavanja dječijeg razloga i pozicije moći koje imamo u odnosu na dijete

- Kreiranje toplog odnosa između nastavnika i djeteta-metode i tehnike

66 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page