top of page
  • Writer's pictureCentar za psihološku podršku Sensus

Odnos klijenta i psihoterapeuta

Odnos između klijenta i psihoterapeuta je vrsta odnosa koja treba da počiva na temeljima povjerenja, podrške, sigurnosti, razumijevanja i prihvaćanja. Važno je znati da je psihoterapija proces koji zahtjeva aktivno sudjelovanje klijenta, kako bi se postigli dogovoreni terapijski ciljevi. Uloga psihoterapeuta je da pomaže klijentu da dođe do vlastitih rješenja, a ne davanje već gotovih savjeta. U psihoterapiji se koriste različite vrste tehnika, za koje psihoterapeut procijeni da će najviše koristiti klijentu da sebe izrazi. Neke od tehnika koje se mogu koristiti su: refleksija, eksternalizacija, konfrotacija, debalansiranje, narativi, stavljanje u zagradu, vizualizacija, prihoedukacija, igre uloga,.. U procesu psihoterapije psihoterapeut i klijent rade na rješavanje određenog izazova, nakon kojeg klijent može da živi svojim punim potencijalom. Razumijevanje važnosti mentalnog blagostanja i potražnja pomoći kako bi se to stanje doseglo vodi ka ispunjenom i osnaženom životu. Vaše mentalno zdravlje je prioritet, a traženje podrške je dokaz vaše hrabrosti i posvećenosti unaprijeđenju blagostanja.


Jedna od najvećih barijera vezanih za potražnju pomoći za mentalno zdravlje veže se za stigmu. LGBTQI osobe su u strahu od osude, diskriminacije, nerazumijevanja, neprihvaćanja, odbacivanja, koja prati njihov strah u potrazi za pomoći. Važno je kreirati sigurno i neosuđujuće društvo, koje će potražnju pomoći percipirati kao znak snage a ne slabosti.


Razumijevajući značaj podrške mentalnom zdravlju, Centar za psihološku podršku Sensus najavljuje besplatne sesije psihološke podrške i psihoterapije prilagođene LGBTQI zajednici u Mostaru. Nudimo individualne i grupne savjetodavne sesije koje vode iskusni profesionalci koji su specijalizovani za LGBTQI pitanja.


Traženje pomoći snažan je korak ka brizi o sebi, samoprihvatanju i osnaživanju. Kroz savjetovanje, pojedinci mogu istražiti svoja osjećanja, razviti mehanizme suočavanja i izgradnje otpornost, smanjiti stres razvijati osobne i društvene resurse, rješavati rezidualne traume.. Ove sesije pružaju siguran prostor za rješavanje problema, pronalaženje podrške i rad na ličnom rastu i iscjeljenju.

Svaki korak ka davanju prioriteta mentalnom zdravlju dokaz je ljubavi prema sebi. Vaše mentalno blagostanje je važno, vodeći računa o svom mentalnom zdravlju, ulažete u sretniju i zdraviju budućnost za sebe. Vrijeme je da zajedno razbijemo barijere, izbrišemo stigmu i stvorimo zajednicu u kojoj se svi osjećaju cijenjeni, podržani i osnaženi da potraže pomoć za mentalno zdravlje.


Ako ste član LGBTQI zajednice u Mostaru i u potrazi ste za sigurnim prostorom i podrškom, pozivamo vas da se prijavite za besplatne sesije psihološkog savjetovanja i psihoterapije. Možete se prijaviti putem ovog linka https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSck6sT-JWm8RV9LHlC-WvAj_dgKnyfD35YNU1AwJOz6VoDe9A/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0


Savjetovalište se realizuje u okviru projekta „Unaprijeđenje psihosocijalne podrške za LGBTQI zajednicu u Mostaru i Banja luci“, a finansijski je podržano od strane USAID-a kroz program USAID INSPIRE.


Članak je nastao zahvaljujući grantu koji je osigurao USAID-a kroz program USAID INSPIRE. Mišljenja izražena u ovome tekstu ne predstavljaju nužno stavove USAID-a ili američke vlade.

196 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page